20 Apr 2018

Unde se duc iubitorii de cafea în concediu?

În turul cafenelelor celebre, m-aș gândi eu. Mai ales că mai bine de jumătate din treabă v-am făcut-o eu. Vouă nu vă rămâne decât să alegeți cele mai bune oferte de zbor de la Paravion și să vă faceți bagajul.

Scriam cu ceva timp în urmă un serial interesant cu cafenele celebre din întreaga lume în unu, două, trei, patru, cinci episoade. Până le citiți sau recitiți, eu le aranjez puțin să știți cum vă organizați. Poate intuiați, Parisul găzduiește 8 dintre cele 16 cafenele despre care v-am povestit: La Rotonde, Le Dome Cafe, Les Deux Magots, Dingo Bar, Harry’s New York Bar, Cafe de Flore, La Coupole și la Closerie des Lilas. Toate sunt celebre datorită scriitorilor sau personalităților ce le-au trecut de nenumărate ori pragul. Acolo își dădeau când și când întâlnire Hemingway, Fitzgerald, Gertrude Stein, T. S. Eliot, Picasso, Modigliani, Rimbaud, Simone de Beauvoir, Andre Gide, Jean Giraudoux sau Jean Paul Sartre. Cel mai probabil și alții. În serialele dedicate lor puteți găsi site-urile oficiale sau review-uri ale celor ce le-au trecut pragul recent, respectiv în secolul acesta. 🙂

Cele 8 cafenele rămase se găsesc fiecare în alt oraș, dar știu că va fi greu să alegeți una. Sfatul meu: mergeți pe combinații. 🙂 Astfel, avem avem Italia, cu Pedrocchi Cafe (Padova), Caffe Giubbe Rosse (Florența) și Antico Caffe Greco din Piața Spaniei (Roma). Ne mai rămân Cafe Braunerhof în Viena, Cafe Montmartre în Praga sau Grand Cafe în Oslo.

Am lăsat la urmă Cafe a Brasileira (Lisabona) și The Literary Cafe (Sankt Petersburg), nu pentru că ar fi mai cu moț decât cele de mai sus, ci pentru că am reușit să le și vizitez. Cum am mai spus, ‘Se presupune că, Cafeneaua Literară din Sankt Petersburg se ocupa de întreţinerea amuzamentului multor scriitori ruşi, inclusiv Chernyshevsky şi Dostoievsky. Tot ‘legenda’ spune că aceasta este cafeneaua din care Pushkin a plecat la duelul ce i-a adus moartea, cel cu un ofiţer francez pe nume Georges-Charles de Heeckeren d’Anthès, ofiţer ce nu prea-i dădea pace soţiei lui Pushkin. Asta după ce trecuse elegant de alte 29 de dueluri… Acum, nu ştiu dacă-s eu prea sensibilă, dar atmosfera locului era destul de apăsătoare; nota 10 pentru cafeaua şi ceaiul cu vodkă şi pentru clătitele cu icre de Manciuria.’

149192_1536010957588_3163543_n   literary

Café A Brasileira
 este una dintre cele mai vechi și cele mai renumite cafenele din cartierul vechi al Lisabonei; aflată pe Rua Garrett la numărul 120, la capătul Largo do Chiado (Piața Chiado), în apropiere de stația de metrou Baixa-Chiado și foarte aproape de Universitate, cafeneaua nu este niciodată goală. Fernando Pessoa, unul dintre cei mai renumiţi scriitori ai Portugaliei, mergea des la Brasileira, unde se desfăta cu absint şi cafea ‘bica’ – o băutură asemănătoare espresso-ului italian, dar mai slabă. Tind să cred că acest Fernando Pessoa le-a fost tare drag, din moment ce l-au ‘păstrat’ pe terasă şi poţi oricând să serveşti cafeaua în compania sa. Am băut aici cel mai bun Latte şi al doilea cel mai bun cappuccino, după cele de la Roma. Preţuri decente, aşa cum găsiţi p-afară. De reţinut însă, savuratul cafelei pe terasă se taxează extra.

252195_1973991066817_2609648_n   450px-Lisboa-Pessoa-A_Brasileira-1

Despre Alexandra Blaș

heavy smoker. coffee lover. big spender. all-time tourist wanna-be. a good friend. shower singer & bedroom dancer. whimper.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*