27 Mai 2018

Origo, primul coffee shop cu prăjitorie proprie din București

E deja a treia oară când modific articolul, nu reușesc să găsesc cea mai potrivită formă prin care să vă spun că-i musai să ajungeți la Origo. Drept urmare, o să vă spun pe limba mea (profesioniștii sunt acolo, noi suntem cei care critică sau laudă, după caz). De ce să mergi la Origo? Pentru că o cafea la filtru/ibric poți să-ți faci și-acasă. Apoi, esențial de știut pentru cei ce-i vor trece pragul, nu vă atașați prea mult de un tip de cafea, Origo este locul perfect în care să experimentezi gusturi și arome dintre cele mai diverse, în fiecare lună tipurile de cafea fiind înlocuite. În cazul în care vă opriți asupra unui fel de cafea, îl puteți lua degrabă acasă.

DSC-0047

Origo îşi propune să devină hub-ul iubitorilor de cafea, prin prospeţime, calitate, gust, dar şi prin profesionalism şi prin dorinţa de a educa în ceea ce priveşte cafeaua. Fiecare vizită în coffee shop se va transforma într-o bogată experiență, generată de pasiunea pentru cafea şi tot ceea ce presupune procesul ei de preparare şi servire.

No bun, să lăsăm ‘oficialitățile’ și să vă spun eu cum stă treaba. La intrare, clienţii sunt întâmpinaţi de mirosul puternic de cafea. Jur pe roșu! Tot acest proces devine transparent, la propriu, pentru clienţi, putând fi observat prin uşa de sticlă de la camera tehnică a prăjitorului. Apoi, dacă dați de Mihai (Head Barista şi Owner) poate v-arată și vă explică în detaliu întregul procedeu; veți afla, first of all, că prăjitul cafelei nu-i treaba tocmai simplă, că procesul trebuie urmărit în permanență și că fiecare secundă în plus sau în minus contează. Veți afla apoi că fiecare tip de cafea e cu timpul lui de prăjire (v-am mai spus eu și cu alte ocazii că distinsa cafea are personalitatea ei proprie și personală, să știți că-i în continuare foarte adevărat) și că-i foarte ușor să ‘ratezi’ cafeaua dacă dormi în papuci lângă prăjitor (scuzați-mi franceza).

Origo îşi propune să transmită clienţilor nu numai experienţa gustului, ci şi pasiunea şi cunoştinţele despre cafea. Ascultați la mine: oameni care să vorbească cu mai multă pasiune despre ceva, rar am văzut. Iar faptul că au răbdare să-mi explice inclusiv mie (care-s nehotărâtă și atunci când știu ce vreau) e maaare lucru. Și încep să-ți povestească, tu asculți cuminte și cu o privire ușor tâmpă (da, eu!) fără să vrei să-i întrerupi vreo clipă, dorindu-ți să poți să fii și tu un Truman Capote mai mic, cu același procent de memorare a conversațiilor (undeva pe la 94%). Dacă mă întrebați pe mine, singurele chestii constante la Origo sunt procedeele de preparare. Cu entuziasm, barista profesionişti îți vor oferi informaţii detaliate, pentru a înțelege cât mai bine procesul de preparare, începând de la cantitatea folosită, până la timpul optim de extracţie. Vorbim aici despre metode inedite de brewing, pentru a încerca experienţe noi de gust – Kemex, Syphon Coffee, V60, Cold Brew. Cafeaua la Cold Brew se prepară în aproximativ 10 ore, folosind apă rece, care, picătură cu picătură, extrage aromele din blend-ul de cafea. Dacă mi-ar fi spus cineva acum două zile că îmi va face plăcere să beau o cafea rece, i-aș fi spus niște lucruri pe care n-ar fi indicat să le scriu aici. Cafeaua este atât de mișto, încât mă enervează! Dar nu-i nevoie să mă credeți, verificați singuri, nu se mută de pe Lipscani 9. 😀

Vă avertizam la început că nu-i indicat să vă atașați prea mult de un anumit tip de cafea, acestea variind de la lună la lună. La Origo veți găsi trei tipuri de blend-uri: Confort Blend sau blendul casei, făcut cu cafea prăjită la Origo, cu un profil aromatic bine balansat; Experimental Blend aduce arome cu totul noi, pentru cei care vor să experimenteze: o cafea  cu o aciditate mai ridicată sau cu corpolenţă diferită, de exemplu și Single Origin Blend, reprezentând diverse origini importate de la cei mai mari producători din lume, prăjite la Origo. Nu-i musai să vă placă să beți cafea (dar ar fi păcat). Tot la ei găsiți ceaiuri și infuzii atent selecționate și 100% naturale: ceaiuri clasice (verde, oolong, negru), ceaiuri cu spirulină, lemongrass, fructe de pădure şi infuzii de plante.

15 (Copy)
Pe lângă faptul că am aflat o groază de chestii pe care nu le-aș fi știut altfel, mi-am lămurit niște treburi ce mă chinuiau de la Campionatul Național de Barista. Și-apoi, am aflat că am băut nepermis de multe cappuccino proaste în trecut, că diferența dintre 2 espresso o fac detaliile și că tot espresso este băutura ce conține cea mai mică (mă scuzați) cantitate de cofeină. Și gata, că deja mă simt ca prietenul acela pe care îl avem toți, acela ce a văzut toate filmele înaintea ta și ți le povestește.

20 (Copy)

Să recapitulăm: multe tipuri de cafea, fiecare cu timpul ei de prăjire, diverse metode de preparare, atmosferă ideală pentru povești de toate felurile si prețuri mai mult decât decente (să-l aud eu p-ăla de zice că nu-i așa). Aaa, să nu uit: seara, ceştile de cafea se transformă în pahare de cocktail. Origo devine, pentru câteva ore, Cocktail Bar şi îşi surprinde prietenii care îi calcă pragul cu un meniu special de cocktail-uri concept şi băuturi clasice. Nu știu voi, dar eu mor să încerc o Smocked Marguerita.

V-aș fi arătat mai multe, dar pentru că îmi trebuia un motiv bun să mă mai duc pe capul lor (nu pentru că aș fi eu extrem de căscată, cum v-ar putea trece prin minte), am uitat instrumentul de pozat acasă. Stați liniștiți, dumincă îi pozez și revin. Duminică, da? Să-mi spuneți dacă vreți să bem o cafea împreună. 🙂 Spre bucuria nefumătorilor, și nu numai, în cafenea nu se fumează; până și eu sunt de acord cu faptul că mirosul de țigară n-are ce căuta între atâtea arome.

16 (Copy)

E deja a treia oară când modific articolul, nu reușesc să găsesc cea mai potrivită formă prin care să vă spun că-i musai să ajungeți la Origo. Drept urmare, o să vă spun pe limba mea (profesioniștii sunt acolo, noi suntem cei care critică sau laudă, după caz). De ce să mergi la Origo? Pentru că o cafea la filtru/ibric poți să-ți faci și-acasă. Apoi, esențial de știut pentru cei ce-i vor trece pragul, nu vă atașați prea mult de un tip de cafea, Origo este locul perfect în care să experimentezi gusturi și arome dintre cele mai diverse, în…

Verdictul BlogDeCafea.ro

Atmosferă și design
Meniu
Servire
Prețuri

User Rating: Be the first one !
100

Despre Alexandra Blaș

heavy smoker. coffee lover. big spender. all-time tourist wanna-be. a good friend. shower singer & bedroom dancer. whimper.

4 comentarii

  1. ganodermasibiu @gmail.com

    Frumos.

  2. Te iertam pentru „mica (ma scuzati) cantitate”, dar mai greu pentru „ce-a mai mica” in loc de „cea mai mica” 🙂

  3. Dragi oameni, va rog sa retineti ca aici se serveste cafea doar pana la ora 19:00 .
    Eu am ajuns dupa ora asta si m-am trezit ca comand cu niste cocktail-uri cu gheata, desi afara erau -11 grade.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*