20 Apr 2018

În Brașov s-a deschis o „croitorie de cafea”

croitoria-de-cafea-6

Într-o fostă croitorie de pe strada Iuliu Maniu din Brașov, s-a deschis recent o cafenea. Numele este o combinaţie între ceea ce a fost spaţiul respectiv şi ceea ce a devenit – „Croitoria de cafea”.

Mugur Tureschi, un braşovean plecat în 2004 în Bucureşti, la facultate, a decis să investească aici aproximativ 20.000 de euro după ce a luat decizia să se întoarcă în oraşul natal. „S-a născut fetiţa noastră în martie şi am decis să ne întoarcem acasă, să ne creştem copilul într-un oraş civilizat”, spune Mugur. „Aici am investit mau puţin decât arată pentru că unele lucruri le-am făcut eu”.

A decis să îşi deschidă o cafenea pe care să o amenajeze cum crede el că i-ar plăcea un loc în care să revină. „Îmi place să gătesc, de exemplu. Probabil că în viitor mă voi gândi la un restaurant, dar acum m-am apucat de cafea şi îmi place ce fac aici”. A deschis cafeneaua de aproape o lună şi a ajuns deja să aibă clienţi fideli. „E normal să îţi fidelizezi clienţii dacă le oferi calitate. Eu, de exemplu, dacă văd că o cafea nu îmi iese, o arunc şi fac alta. Nu pot să îi ofer clientului un produs nereuşit”, mai spune Mugur.

croitorie 2Povesteşte că în ideea lui de cafenea a aplicat idei „împrumutate” din cafenelele din Franţa sau din Anglia. „Am fost, am văzut cum se întâmplă lucrurile acolo, am reţinut, iar mai apoi am aplicat”, spune Mugur. Ca să se apuce de treabă a făcut un curs de barista, a citit despre cafea – „îmi place să citesc şi citesc mereu despre domeniu” – şi şi-a pus imaginaţia la lucru.

Locul nu este, însă, şi pentru fumători. „Poţi fuma pe geam”, spune el, arătând către pervazele generoase pe care îţi poţi întinde şi picioarele. Înăuntru şi-a amenajat în aşa fel încât lumea să poată veni şi cu copiii. „Locul ăsta are un magnetism aparte. Vine lumea şi stă şi câte o oră”.

Pentru copii, are pregătită o îngheţată din partea casei. „Îi întreb pe părinţi dacă au voie îngheţată, după care le ofer”, povesteşte Mugur. Pentru cei mari, apa este din partea casei. Filtrată, să nu aibă impurităţi.

E o cafenea de zi în care, momentan, lucrează singur. „Am încercat să mai iau pe cineva, dar momentan nu am găsit omul potrivit. Vine lumea, discutăm, dar încă nu am găsit persoana aia cui care să pot lucra. Îmi trebuie cine isteţ, care să nu aibă cine ştie ce pretenţii academice, şi care să ştie să lucreze cu oamenii. Dacă vine un englez să vorbeşti cu el în engleză, dacă vine un italian să îi poţi spune ceva în italiană. Eu am prins ceva italiană de lşa televizor, iar când am avut nişte clienţi italieni le-am zis ceva în italiană. E altceva când îţi laudă cafeneaua în limba lor”.

Închide la 19.00, chiar dacă seara pare că oraşul se mai animă şi lumea ar vrea să iasă la o cafea. „Nu, seara vreau să stau cu familia, cu fetiţa mea care abia s-a născut”. Este optimist că start-up-ul său va prinde. „Am deja în medie 40 de clienţi pe zi, dar am deschis abia la mijlocul lui august. Aşa că sunt convins că va merge”, povesteşte „croitorul de cafea”.

Sursa: bizbrasov.ro

 

Despre Alexandru Ion

Cred în puterea cafelei în orice situație, căci fără ea zilele mele n-ar mai fi la fel. Scriu pe malaezu.ro, sunt student la comunicare și un entuziast când vine vorba de filme.

2 comentarii

  1. Sunt curioasa ce fel de cafea serveste acolo. Pare interesant localul, cel putin numele. O sa-l vizitez la urmatoarea deplasare in Brasov 🙂

  2. Am băut cafea si servirea a fost impecabila !

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*