20 Apr 2018

Gabriela Butnaru – Omul din spatele brandului S Coffee

Zilele trecute am avut plăcerea de o cunoaște pe Gabriela Butnaru, o tânără absolventă de Automatică și Calculatoare, ce a avut doza necesară de curaj și nebunie pentru a-și începe propria afacere, cu cafea.

12068575-963563373691132-6577132814425187537-o

Ne-am dat întâlnire la Cremier, o cafenea micuță și colorată ce pare că stă ascunsă după impunătorul Ateneu Român, mereu pregătită pentru a fi descoperită de cei care doresc să savureze o cafea preparată ca la carte și să se bucure de razele soarelui ce îmbrățișează întreaga cafenea. Am întâlnit-o pe Gabriela la Cremier deoarece aici are un al doilea job, cel de barista.

Sprudge-BucharestCoffeeGuide-CosminMihailov-creamier-3

Sursă foto: sprudge.com

Pășesc timid, facem cunoștință, schimbăm câteva vorbe și apoi ne așezăm pentru a putea sta pe îndelete la povești, nu fără a avea alături de noi câte un espresso.

Alexandra Duică: De unde a început pasiunea ta pentru cafea? Îți mai amintești momentul în care ai gustat pentru prima dată din această băutură, ce senzații și trăiri te-au încercat atunci?

Gabriela Butnaru: Pasiunea pentru cafea a început acum mai bine de un an de zile. Lucram la o cafenea și a fost adusă o pungă de cafea Ethiopia, proaspăt prăjită. A fost o explozie de arome și gust. Era altceva față de ceea ce știam eu până atunci.

Alexandra Duică: Meseria de barista a fost pe lista răspunsurilor tale atunci când erai întrebată „Tu ce ți-ai dori să te faci?„

Gabriela B.: Sigur nu, însă nu regret că am ajuns să fiu barista. Este una dintre cele mai frumoase meserii din lume.

(Printre rânduri, îmi arată într-un colț, câteva cărți despre tot ce este legat de cafea. E zâmbitoare și tare mândră că tot ce știe acum despre acest domeniu a învățat singură, bazându-se pe propriile forțe. Mi-a spus că nu are nevoie de o diplomă pentru a putea fi barista deoarece iubește ceea ce face și i se pare că totul vine de la sine, natural.)

12188057-407195232823501-7638966905086223055-o

Sursă foto: facebook.com/S Coffee

Alexandra D.: Cine era Gabriela Butnaru înainte de a deveni fondatorul brandului S Coffee?

Gabriela B.: Aceeași persoană care sunt și acum. Nu m-a schimbat cu nimic faptul că am început un mic business și sper să nu o facă vreodată.

Alexandra D.: Știu că tu ești absolventă a Facultății de Automatică și Calculatoare. Cum se îmbină cele două domenii, cel al calculatoarelor și cel al cafelei?

Gabriela B.: Surprinzător, le-am îmbinat și a ieșit ceva bun. Dacă nu aș fi avut cunoștințe de IT nu aș fi reușit să fac eu site-ul brandului și tot ce ține de el.

Alexandra D.: De unde ți-a venit ideea de a avea propria ta afacere, ce te-a motivat să faci acest pas spre a deveni antreprenor?

Gabriela B.: Cred că am avut asta de mică. Mereu mi-am dorit și încă îmi doresc să mă afirm.

Alexandra D.: Anul trecut, în iunie 2015, ai înregistrat firma, S Coffee, sub forma unui SRL-D, care nu implică nicio taxă, dar chiar și așa cred că nu a fost tocmai ușor acest nou început din viața ta. Cum au fost primele luni după deschiderea firmei? Ce greutăți ai întâmpinat de când ai luat hotararea de a avea propriul tău business?

Gabriela B.: Se spune că o firmă trebuie să se susțină cel puțin în primul ei an de funcționare. Uneori chiar și mai mult. Când mergi pe drumul de antreprenor trebuie să iei în calcul aceste lucruri și să nu te aștepți la profit prea curând. Aici greșesc majoritatea. Greutăți au fost la tot pasul și încă sunt. Multe acte de semnat, neseriozitate etc. Important însă este să treci peste probleme.

Alexandra D.: Cum ți-ai găsit inspirația pentru design-ul ambalajelor S Coffee, dar mai ales, cum ai ales acest nume pentru afacerea ta?

10534719-407770559432635-6873805635288633184-n

Sursă foto: scoffee.ro

Gabriela B.: Inițial s-a numit altfel, iar după o vreme am ales să fie mai “englezesc” totul. Pentru design-ul ambalajelor am lucrat mai bine de o lună împreună cu prietenul meu, Andrei Isfan. Ideea ambalajului de acum a venit pe neașteptate, când deja epuizasem toate variantele. S Coffee reprezintă bobul de cafea arabica. Fiecare bob de cafea arabica are un S.

Alexandra D.: Din ce zone ale lumii este cafeaua S Coffee? Povestește-mi în câteva cuvinte despre tipurile de cafea pe care le găsim sub această marcă.

Gabriela B.: Sub umbrela brandului S Coffee  puteți descoperi următoarele tipuri de cafea: din Costa Rica, Ethiopia, Guatemala, Colombia, Kenya, Peru, Rwanda, Brazilia și sper ca lista să crească.

Costa Rica Tres Rios, de exemplu, are note intense de caramel, Ethiopia Yirgacheffee este una dintre cele mai acide cafele și are note florale, Kenya Nairobi este intensă, aromată și cu note de ciocolată neagră. Peru Azteca este o cafea echilibrată, are un buchet complet și un retrogust de alune. Brazilia Mogiana este singura cafea procesată natural din lista S Coffee. Are un gust intens de ciocolată și o aciditate scăzută. Rwanda Kageyo are note florale și evidențiază foarte bine buchetul clasic al țării. Guatemala San Marcos este  echilibrată, cu note florale și un retrogust cu nuanțe subtile de caramel. Se simțe foarte intens în cappuccino. Iar Colombia Neiva este o clasică, cum îmi place mie să îi spun. Are ușoare note de caramel și are o aciditate medie.

Alexandra D.: Care este sortimentul tău preferat de cafea?

Gabriela B.: Aș bea oricând o cafea bună din Ethiopia. Cred că le-am încercat pe majoritatea de la fermele de acolo și nu m-a dezamăgit niciuna. Când lucrezi în domeniu cauți deseori aciditatea din cafea.

thumb-IMG-1693-1024

Sursă foto: scoffee.ro

Alexandra D.: Ți-ai imaginat cum ar arăta viața ta fără cafea? Te-ai vedea făcând altceva?

Gabriela B.: Momentan iau totul cum vine.

Alexandra D.: Nu pot să nu menționez de Cremier (un loc în care aștept cu drag să revin) și de domnul Adrian, despre care am reținut că este un mare fan al înghețatei. Îmi poți spune câteva cuvinte despre această experiență, despre acest job paralel cu cel de antreprenor?

Gabriela B.: Unii ar spune că este complicat să lucrezi atât de mult, eu spun că e frumos. Am avut noroc de această dată cu job-ul. Adrian și Adina, cei doi patroni Creamier, sunt foarte înțelegători când vine vorba de angajați. Probabil acest lucru m-a ajutat cel mai mult în faptul că lucrez în paralel.

Alexandra D.: Dat fiind că încă putem spune că suntem la început de an, sunt curioasă ce planuri ai pentru acest an în ceea ce privește S Coffee?

Gabriela B.: Anul acesta vreau să mă bazez pe vânzările online și să continui cu degustările de cafea. Au fost o experiență plăcută pe care vreau să o repet.

Îmi povestește cu emoție despre prima degustare de cafea pe care a organizat-o în urmă cu câteva săptămâni, experiență pe care e nerăbdătoare să o repete după succesul avut prima dată.

12507282-523354797847391-2464796984871543611-n

Sursă foto: scoffee.ro

Vă recomand cu drag să treceți pragul acestei cafenele, scăldată din plin de razele soarelui datorită poziționării ei atât pentru a degusta o cafea preparată de profesioniști, cât și pentru a încerca înghețata artizanală INNI, pe care o puteți găsi în peste 26 de arome precum fistic, nocciola, lavandă sau melone.

Despre Alexandra Duica

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*