22 Apr 2018

Surpriza gustului powered by Heidi si Origo

În lumea ciocolatei, primii pași sunt seduși de promisiunea unei recompense dulci, care adesea îndeplinește pofte, descriind amintiri savuroase. Următorii pași din călătoria începută pe drumul boabelor de cacao ademenesc iubitorul de ciocolată cu o nouă promisiune: aceea de a descoperi surpriza unui gust unic, plin de savoare.

Pentru a fi cu adevărat desăvârșită, orice nouă experiență în lumea gustului e menită a  fi savurată alături de gazde de încredere. De aceea, Heidi Chocolat a inițiat o provocare a gustului, în cadrul unei sesiuni deosebite de degustare, ghidată cu pasiune și entuziasm, de către Cristina Cerednicenco, Maitre Chocolatier – Heidi și Mihai Panfil, Head Barista – Origo Coffee Shop.

Degustare Heidi (17) Degustare Heidi (5)

În atmosfera relaxantă a unei după-amiezi de toamnă, lumea ciocolatei și lumea cafelei s-au contopit, dând naștere unei experiențe unice. Un fel de Rai, dacă vreți. 🙂 Gustul rafinat al ciocolatei de calitate a putut fi savurat în deplinătate, în combinații inedite, cu sortimente atent alese de cafea, ceai și ingrediente fine. Pentru a descoperi pe deplin gustul armonios și savoarea fină a ciocolatei, degustarea acesteia necesită crearea unui moment special, în care să implicăm, rând pe rând, toate simțurile de care dispunem. De aceea, sesiunea de degustare s-a desfășurat urmărind patru criterii esențiale: aspectul, mirosul, textura și gustul, care, împreună, creează sinergia experienței gustative.

Degustare Heidi (16) Degustare Heidi (9)

Aspectul. Primul pas în degustarea ciocolatei ne poate dezvălui, odată ce ciocolata este dezvelită de ambalaj, calitatea produsului. Astfel, aspectul lucios și uniform indică o ciocolată de calitate, corect temperată, obținută din ingrediente atent amestecate: de la masa de cacao sau untul de cacao, până la extractul natural de vanilie sau nucile și fructele confiate.

Mirosul.  Al doilea pas, mirosul, deja prezent încă de la desfacerea ambalajului, este important în identificarea conținutului ciocolatei și, implicit, a gustului pe care urmează să îl simțim.  Acesta variază, de la o ciocolată la alta, în funcție de proveniența boabelor de cacao, dar și în funcție de procentajul de cacao folosit. De la un miros intens pentru ciocolata amăruie, la unul dulceag, cu note cremoase de lapte, pentru o ciocolată cu lapte și miros dulce-vanilat, pentru o ciocolată albă, cu conținut mai ridicat de lapte și unt de cacao.

Textura. Experiența gustului este completată de al treilea pas, care dezvăluie textura. Aceasta este în măsură să influențeze gustul ciocolatei, în funcție de temperatura la care aceasta se află. Spre deosebire de o ciocolată rece, o ciocolată la temperatura camerei va fi mult mai ușor de degustat, eliberând mai multă savoare. Mai mult, o ciocolată la o temperatura de 45°C va avea un gust și mai intens, întrucât dispare efortul de degustare prin topire, iar dulceața și aroma date de ingredientele folosite pot fi savurate pe loc, îndată ce ciocolata atinge papilele gustative.

Gustul, la rândul său influențat de celelalte simțuri, cunoaște patru tipuri: amar, dulce, acru și sărat. Sinergia unei experiențe gustative constă în echilibrarea celor patru gusturi, prin combinarea de ingrediente fie complementare, fie contrastante, care pot da naștere unor nenumărate clipe intense de savoare. Astfel, în ciocolată se pot simți atât notele astringente, amărui, ale boabelor de cacao, dar și dulceața și notele florale sau citrice, rezultate din ingredientele adăugate cu grijă fiecărei rețete. Pentru a ne bucura de experiența gustului bogat al ciocolatei, ne-am delectat, în cadrul sesiunii de degustare, cu gusturi unice create cu ajutorul a trei tipuri de combinații. La baza fiecărui pairing s-a folosit câte un tip de ciocolată Heidi: ciocolată amăruie, ciocolată cu lapte și ciocolată albă.

Heidi Dark Extreme 85% – Rețeta Heidi dezvăluie o ciocolată foarte fină, puternic aromată, cu gust intens de cacao, datorat unei combinații speciale dintre două tipuri de cacao: notele fructate ale boabelor din Ivory Coast completează aromele ușor florale ale unui tip de cacao faimos, însă mai rar întâlnit: Arriba, din Ecuador. Se topește ușor, eliberând arome amărui, lemnoase, florale și, la final, ușor vanilate.

Degustare Heidi (40)Pairing: Ceai negru și magiun de prune. Pentru a complimenta intensitatea dată de amestecul fin de cacao, ciocolata amăruie a fost combinată cu un ceai negru, puternic, taninos. Gustul amărui al ceaiului potențează notele astringente din ciocolata amăruie, creând un gust puternic și plăcut în același timp. Notele fructate din ciocolată, date de boabele din Ivory Coast, au fost completate cu un strop de dulceață tomnatică. Magiunul de prune combinat cu ciocolata amăruie a transformat gustul cu adevărat intens într-un răsfăț  puternic aromat, alintat în notele dulci-acrișoare ale unui apus târziu de soare.

Heidi Grand’Or Almonds & Pistachios – Specialitatea Heidi constă într-o combinație surprinzătoare de arome dulci-acrișoare, prin gustul ușor acid al portocalei și textura delicată și cremoasă a ciocolatei albe. Ca o completare a texturii, migdalele din California si fisticul din Turcia adaugă o notă crocantă, care întregește experiența degustării.

Pairing,  varianta  I:  Jeleu de portocală, cu sirop de migdale, infuzat cu ceai alb spirulină. Degustare Heidi (42)Cremozitatea și textura delicată a ciocolatei albe, îmbogățite cu notele crocante și citrice au fost complimentate cu un jeleu de portocală, special pregătit pentru a evidenția gustul dulce-acrișor al ciocolatei. Jeleul surprinde prin evidențierea aromelor principale: siropul de  migdale intensifică gustul migdalelor caramelizate și fisticului din ciocolată, iar infuzia cu ceai alb de spirulină și noni eliberează o aromă subtilă de citrice, cu note florale, completând notele astringente ale portocalei dulci-acrișoare, într-un gust bogat și dens.

Pairing, varianta II: Spumă de avocado cu cafea. Pentru a aduce aromele fine și ușoare din Heidi Grand’Or Almonds & Pistachios într-un tărâm neașteptat al gustului, savoarea dulce a ciocolatei albe a fost celebrată cu o alăturare îndrăzneață, sub forma unei spume aerate, din avocado și cafea. Printr-o combinație contrastantă de ingrediente, gustul delicios al ciocolatei și aroma distinctă a spumei fine au transformat pairing-ul într-un desert cu totul inedit, lăsând în urmă amintiri dulci-parfumate de cafea.

Heidi Gourmet Cranberry – Atunci când este savurată, Heidi Cranberry impresionează prin topirea catifelată a ciocolatei și surprinde prin textura bogată a merișorului. Senzația finală a degustării este dată de notele predominant astringente ale merișorului,  îmbogățite de gustul dulce-cremos al ciocolatei cu lapte.

Degustare Heidi (43)Pairing: Cafea espresso, origine Etiopia, zahăr brun și piure de căpșune. Un invitat de seamă în cadrul degustării – ceașca de espresso de origine Etiopia – învăluie simțurile într-o savoare aparte, creând poftă pentru o primă degustare. Gustul astringent trezește papilele gustative, încurajând exercițiul degustării să continue, prin îndulcirea cafelei cu ajutorul zahărului brun. Combinația rezultată uimește prin diferența neașteptată de gust și reclamă completarea tabloului cu ciocolata fină cu lapte și merișor, dând naștere unei bogății de gusturi și arome. Gustul final se întipărește în memoria gustativă a gazdelor și oaspeților, sub forma unui trio spectaculos de arome: gustul ciocolatei cu lapte și merișor este răsfățat prin completarea espresso-ului cu zahăr și prin adăugarea unui piure proaspăt de căpșune. Astfel, senzația inconfundabilă dulce-fructată este potențată de profilul gustativ al originii de cafea Etiopia, care celebrează rețeta Heidi Cranberry prin nota principală de cacao, cu o aciditate specifică fructelor roșii.

Vă rog să mă credeți, a fost o după-amiază minunată! Mulțumesc Mihai, mulțumesc Cristina!

Despre Alexandra Blaș

heavy smoker. coffee lover. big spender. all-time tourist wanna-be. a good friend. shower singer & bedroom dancer. whimper.

Un comentariu

  1. Nu am mai citit de multa vreme un asa articolo fain si detaliat despre ciocolata… insa desi citeam despre ciocolata gandul ma ducea la un cadru ambiental cu miros de cafea.:)

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*