20 Apr 2018

Și câștigătorul World Coffee Roasting Champion este… Alexandru Niculae!

Luna aprilie a început pentru Alexandru Niculae (29 de ani) nu cu o glumă, ci cu un trofeu mult râvnit, câștigat în cadrul World Coffee Events, competiție ce a avut loc la Shangai, în perioada 29 martie – 1 aprilie 2016. Deși a fost de mai multe ori aproape de a câștiga acest titlu, anul acesta Alex a câștigat proba World Coffee Roasting, cu un scor total de 439,5 puncte, întrecându-i pe ceilalți 11 participanți la această probă de prăjire a cafelei.

Competiția a constat în 4 zile de probe în care concurenții au sortat și prăjit diferite sortimente de cafea, misiunea lor fiind să scoată cât mai mult în evidență aromele și mirosul acestora. Campionul României la această competiție recunoaște că misiunea participanților nu a fost deloc ușoară, fiind necesară o foarte bună cunoaștere a modului în care cafeaua a fost cultivată și calitățile acesteia.

Pe lângă proba de roasting, mai sunt probele World Cup Tasters – participanții trebuie să guste mai multe cafele pentru a descoperi-o pe cea diferită, World Coffee in Good Spirits – probă în care concurenții prepară diferite cafele cu alcool și World Latte Art – probă în cadrul căreia sunt premiate cele mai artistice desene în cafea.

„Pasiune, dăruire, tenacitate, perseverență, multă muncă și zic unii și talent. Cam astea sunt ingredientele. Și uite că am reușit să reprezint România la cel mai înalt nivel. Țin să vă mulțumesc tuturor pentru sprijin și încredere. Vă mulțumesc că ați fost alături și că ați crezut în mine!”, a declarat Alex pe pagina personală de Facebook după ce a fost desemnat câștigător.

Alex nu a mers singur la Shanghai, ci alături de echipa României de Barista, formată din iubita lui, Ecaterina Szasz (locul 2 mondial la ibric in 2015 și pentru cel mai bun roaster în 2016), Sebastian Ioan Farcaș, Paul Ungureanu (locul 3 mondial în 2015 la proba Coffee in Good Spirits) și Marius Nica.

Proaspătul campion mondial la prăjit cafea a declarat într-un interviu oferit după câștigarea competiției: “Cafeaua, ca şi vinul, depinde de calitate. Evitaţi cafelele ieftine, fără gust. Mergeţi pe calitate, căutaţi o cafea care să miroasă bine, să îi simţiţi aromele, să nu fie arsă. Băutul cafelei este unul dintre cele mai plăcute ritualuri. Nu îl transformaţi într-un obicei de tip fast-food”.

Sursă foto.

Despre Alexandra Duica

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*