20 Apr 2018

Care este secretul unei pauze de cafea reușite

lavazza-coffee-break2

O ceașcă de cafea înseamnă mai mult decât o simplă plăcere de moment pentru iubitorii de cafea, mai ales atunci când este savurată într-o zi de lucru. De fapt, pauzele de cafea sunt extraordinar de importante în a-i ajuta pe oameni să socializeze și să se relaxeze, fiind o modalitate de a ține stresul unui job solicitant sub control.

Cine spune că pauza de cafea este doar o pierdere de vreme?

Ni se recomandă deseori să facem pauze din lucru și să ne ridicăm de pe scaun pentru a face câțiva pași, iar, în acest context, pauza de cafea este mai mult decât binevenită. Un grup de cercetători ai Universității din Copenhaga, conduși de doctorul Pernille Strøbaek, au venit pentru a întări această recomandare printr-un articol intitulat “Let’s Have a Cup of Coffee! Coffee and Coping Communities at Work” (în limba română: „Să bem o ceașcă de cafea! Cafeaua și mecanismele sociale ce te ajută să faci față provocărilor de birou”). Acest material întărește rolul pauzei de cafea ca un liant social în cadrul unui birou, ajutând colegii să se apropie mai mult unii de alții și să se simtă, astfel, mai fericiți la locul de muncă.

Înainte de toate, un ajutor pentru sănătate

Nici unul dintre noi nu poate lucra fără întreruperi pentru o perioadă îndelungată fără să obosească. De aceea, un scurt moment de relaxare și scuza unei pauze de cafea ne dă ocazia să ne reîncărcăm bateriile, pregătindu-ne să cucerim orice provocare ce ne apare în cale.

Cafeaua este mai bună băută alături de prieteni și colegi

Chiar dacă nu întotdeauna realizăm acest lucru, o pauză de cafea este și o ocazie minunată de a socializa cu cei din jurul nostru. Discuțiile cu colegii la o cafea bună ne ajută să ne cunoaștem mai bine între noi și să creăm mici comunități, ba chiar să legăm prietenii. Astfel, invitația la o cafea bună ajută chiar și cei mai noi membri ai echipei să se integreze mai bine, transformând mediul de lucru într-un loc calm și relaxat.

Momente pe care le împărtășim cu ceilalți

În același timp, pauza de cafea reprezintă și ocazia perfectă să împărtășim idei cu ceilalți, să ne prezentăm opiniile, să discutăm despre viață și societate sau, pur și simplu, despre ceea ce am mai făcut în timpul liber. Din acest punct de vedere, putem considera orice pauză de cafea ca fiind un mic „team building”. De altfel, să bei o cafea în compania unei persoane de încredere poate avea, adeseori, un rol terapeutic: ne dă șansa să scăpăm de stres și de încrâncenare, povestind despre ceea ce ni se întâmplă și cerând sfatul și părerea celuilalt.

Pauza de cafea, un plus și pentru companii

Un angajat relaxat este un angajat mai creativ și mai productiv. În lipsa stresului ce poate cauza blocaje mentale, suntem liberi să ne bucurăm mai mult de munca noastră, iar discuțiile din pauza de cafea se pot transforma spontan în sesiuni de brainstorming sau în schimburi de experiență. Tocmai de aceea, nu este deloc o coincidență faptul că tot mai multe birouri includ zone de relaxare special amenajate.

Dar cum arată pauza ideală de cafea?

În cele mai multe locuri de muncă, oamenii preferă să stea la birou până la ora prânzului, ca apoi să își ia pauza în cursul după-amiezii. Ba mai mult, cele câteva pauze pe care și le permit se umplu cu discuții telefonice ce pot deveni obositoare sau cu alte sarcini mici de birou. Cu toate acestea, pauza ar trebui să rămână pauză. Studiul cercetătorilor danezi a revelat faptul că pauzele scurte, dar dese, sunt cel mai bun mod de ne reîncărca bateriile. Astfel, o mică pauză de cafea ne ajută să ne refacem rezervele de energie, revenind la birou mai motivați să ne facem treaba bine.

Și ce face ca orice pauză de cafea să fie cu adevărat unică?

Răspunsul este, desigur, cafeaua Lavazza, o referință în lumea cafelei italiene. Cu o istorie de peste 120 de ani, scrisă de-a lungul a patru generații, în nouăzeci de țări de pe cinci continente, Lavazza reprezintă triumful în timp al unui singur om vizionar și al afacerii pe care el a pornit singur. De la o mică băcănie din Torino la un brand mondial, Lavazza și-a creionat o imagine clară, contopind experiența și moștenirea sa culturală cu identitatea și valorile fiecărei țări în care este prezentă.

Despre Alexandru Ion

Cred în puterea cafelei în orice situație, căci fără ea zilele mele n-ar mai fi la fel. Scriu pe malaezu.ro, sunt student la comunicare și un entuziast când vine vorba de filme.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*