20 Apr 2018

Prima cafea făcută în spațiu a fost savurată la bordul Stației Spațiale Internaționale

sursa: ziare.com

sursa: ziare.com

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională (SSI) au savurat prima cafea făcută în spațiu, cu ajutorul unei tehnologii dezvoltate pe Pământ și apoi transportată cu o rachetă pe SSI. Echipajul de pe SSI a folosit o mașinărie care face espresso, numita ISSpresso, pentru a face prima cafea spațială.

Astronautul Samantha Cristoforetti și-a împărtășit bucuria pe Twitter, printr-un tweet încărcat de aluzii la serialul SF Star Trek: „Coffee: the finest organic suspension ever devised. Fresh espresso in the new Zero-G cup! To boldly brew…„.

Astronauții așteptau cu nerăbdare de luni bune mașinăria, care trebuia să le parvină încă de anul trecut. Racheta SpaceX care o transporta a explodat în zbor, așa că espresorul a fost trecut de NASA pe lista elementelor ne-esențiale, care mai pot aștepta livrarea.

În cele din urmă, aparatul a ajuns pe SSI cu naveta SpaceX Dragon. El a fost creat de Agenția Spațiala Italiană, firma de inginerie Argotec și compania de cafea Lavazza, și a necesitat crearea unei tehnologii speciale, deoarece, în absența gravitației de la bordul SSI, orice scurgere risca să împrăștie apă clocotită pe echipamentele sensibile.

NASA a trimis doar 20 de capsule de cafea și nu știe deocamdată cum să se debaraseze astronauții de capsulele folosite – acestea sunt ambalate individual și creează o problemă în ceea ce privește aruncarea gunoiului astfel obținut.

Despre Alexandru Ion

Cred în puterea cafelei în orice situație, căci fără ea zilele mele n-ar mai fi la fel. Scriu pe malaezu.ro, sunt student la comunicare și un entuziast când vine vorba de filme.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*