20 Apr 2018

Nu v-aţi săturat cu istoria cafelei?

Sunt două la număr lucrurile pe care le aud/citesc atunci când caut informaţii despre cafea: că istoria sa de peste o mie de ani este la fel de bogată ca şi lichidul rezultat în urma fierberii boabelor de cafea şi-apoi partea cu pastorul şi caprele-i degrabă consumatoare de fructe atârnate în arbuşti necunoscuţi.

goat_pet_farm_animal_respect_goat_husband_dad_mug-p168930183466265987bh2ak_400

Mai ştim despre cafea că se găseşte în aproximativ 80 de soiuri, dar în scopuri industriale sunt cultivate numai 4: arabică, robustă, liberica şi maragogype. Da, ştiu; şi eu am ridicat din sprâncene. Povestim despre fiecare în parte, cu următoarea ocazie.

Am căutat şi răs-căutat şi-am găsit câteva momente de referinţă din istoria cafelei.

1453 – Cafeaua este adusă la Constantinopol, unde se deschide prima cafenea din lume. De asemenea, legea turcească îi dă dreptul femeii să divorţeze  de soţul ei dacă acesta nu îi aduce raţia zilnică de cafea. Să mai aud eu gură de bărbat actual care se plânge că trăieşte vremuri grele…

1511 – Khair Beg, guvernatorul corupt din Mecca încearcă să  interzică distinsa cafea, pe care o considera sursă de împotrivire a poporului aflat sub domnia lui. Auzind acestea, sultanul transmite tuturor cum că el consideră cafeaua sacră şi porunceşte ca guvernatorul să fie ucis. După cum puteţi observa, ‘gura aia mare a ta o să te omoare’ era pe bune atunci.

1645 – Se deschide prima cafenea italienească la Veneţia. Ce vizionari, dom’le…

1668 – Cafeaua devine băutura preferată a americanilor. La New York berea – băutura preferată la micul dejun, este înlocuită cu cafeaua. cc Chinezu şi colegii de la Blog de Bere. :))

1672 – Se deschide prima cafenea la Paris. Cam greu…

1690 – Olandezii devin primii transporatori şi cultivatori comerciali ai cafelei, scoţând, prin contrabandă, câţiva lăstari din ţările Arabe. Nimic nou aici. Primele plantaţii sunt făcute în colonia India.

1700 – În Londra existau peste 2000 de cafenele. Regele Charles al III – lea le interzice pe motiv că în aceste locuri se punea la cale revoluţia. Interdicţia a durat doar 11 zile, poporul împotrivindu-se. Prin împotrivire înţelegem că poporul a făcut puţin mai mult decât dansul pinguinului în jurul Curţii.

1732 – Johann Sebastian Bach compune “Kaffee-Kantate” – odă închinată cafelei. Ştiţi, v-am mai spus aici.

1901– Luigi Bezzera (Italia) inventează primul aparat de espresso.

Blog_macchina_espresso

1946 – Achilles Gaggia perfectioneaza primul espressor si astfel apare bautura Cappuccino, numita dupa asemanarea culorii cu robele calugarilor din ordinul Capuchin.

1900-13

 

Despre Alexandra Blaș

heavy smoker. coffee lover. big spender. all-time tourist wanna-be. a good friend. shower singer & bedroom dancer. whimper.

2 comentarii

  1. Felicitari! Pe cand prima degustare?

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*