20 Apr 2018

Destinațiile de calatorit unui iubitor de cafea

Când mi-a apărut în news-feed un anunț de coffee-break în Stockholm și Olso, am crezut că nu există concept mai bun de a fugi departe de oraș. Ei bine, responsabili de această escapadă au fost cei de la Locomotor, care se ocupă de meșteșugăritul celor mai originale experiențe de călătorit. Aceasta s-a întâmplat pe final de ianuarie, cu ideea să descopere pe pielea lor cât de multă cafea beau nordicii. Aparent, aceștia sunt mari fani ai băutului cafelei cu prietenii, având și un cuvânt special pentru asta: FIKA. Cu toate că norvegienii își beau cafeaua prăjită light, dând senzația că e doar apă clocotită peste boabe verzi, ce contează pentru ei este pauza pe care și-o acordă și conversațiile din jurul ceștii.
Uite așa, cu povestea asta în minte, mi-a venit mie pofta să caut alte destinații musai de ajuns pentru a testa cultura cafelei. Am rămas pe tărâm european ca să fim pe firul modelul unui city-break:

 Viena

Am descoperit că foarte aproape de noi, Viena se bucură de o atenție deosebită asupra culturii cafelelor.  Parte din cafenele fiind incluse de către UNESCO în lista ”patrimoniului intangibil”. De asemenea, arhitectura orașului cu detalii mari și opulente, completează stilul locațiilor de cafea mai micuțe și cochete, unde intimitatea se simte la ea acasă.

Istanbul

Chiar dacă în prezent este cunoscut ca un oraș băutor de ceai, Istanbul a avut un rol extrem de important în răspândirea cafelei pe teritoriul european. Străduțele înguste, pline de cafenele, te vor atrage automat pentru designul lor foarte meticulos gândit și executat. Fie că sunt ceștile de cafea sau ceai, mirosul cafelei la nisip sau toate detaliile din spate, vei vreau să petreci ore bune înăuntru.

Roma

Dacă te decizi să pleci la Roma, trebuie să te pregătești pentru cele mai puternice shot-uri de cafea. Cultura cafelei se învârte în jurul clasicului espresso, câteodată servit și lângă o ceașcă mare de cafea neagră ușor îndulcită. De asemenea, băuturile pe bază de lapte sunt excluse după micul dejun, iar localnicii se pot simți ușor jigniți dacă vei cere lapte la cafea. Însă sentimentul că te bucuri de o cafea într-un oraș atât de istoric, unde acum câteva sute de an se hotăra soarta lumii, va adăuga plus de savoare călătoriei tale.

Dublin 

Despre Dublin se știe că e un oraș propice consumatorilor de băuturi, dar în special alcoolice, iar în afară de Guinness, nu m-aș fi gândit să dau peste altceva. Ei bine, irlandezii sunt mari amatori de latte, cappuccino sau americano, fiind experți în arta cafelei. Cred că nu degeaba Campionatul Mondial de Barista de anul acesta va fi găzduit de Dublin. Se va întâmpla în iunie, dar până atunci, găsești aici o listă cu 10 locații pe care să le testezi.

Care e orașul care te-a impresionat din perspectiva culturii cafelei?

Poze am găsit: aici, aici, aici și aici 

 

Despre Roxana Bira

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*