20 Apr 2018

De ce nu este cafeaua la fel de gustoasă pe cât miroase?

Cercetătorii britanici s-au întors! Acum pot dormi liniștită noaptea! :))

De la descoperă.ro aflăm răspunsul la una dintre cele mai importante întrebări ale pasionaților de cafea: de ce gustul cafelei nu este la fel de plăcut ca și mirosul ei?

61917382C4C6E51F2BE4A7533C4-h231-w308-m5-ceSKDhhSK
Profesorul Barry Smith, de la University of London (cum altfel?), a oferit o explicaţie: ‘Oamenii au, de fapt, două simţuri ale mirosului. Primul simţ al mirosului este acela pe care îl folosim când inhalăm lucruri din mediul ce ne înconjoară, iar pe celălalt îl folosim atunci când expirăm aer prin pasajul nazal şi îl eliminăm prin nas.’ Specialistul afirmă că ceea ce noi percepem ca fiind ‘gustul’ se datorează în proporţie de 80% receptorilor de miros aflaţi în nas. Aceşti receptori, ce transmit mesaje către creier, reacţionează diferit la miresme în funcţie de direcţia în care acestea se deplasează. ‘Gândiţi-vă la o brânză urât mirositoare – spre exemplu, Époisses, care miroase la fel ca pantofii unui adolescent după ce a jucat fotbal. Odată ce acea brânză ajunge în gura dumneavoastră şi percepeţi mireasma sa prin nas, în direcţia cealaltă, devine delicioasă’, a exemplificat profesorul. He has a point, you know?

‘În cazul cafelei, experienţa este una complet opusă. Mirosul cafelei proaspăt măcinate este unul minunat, dar atunci când o gustăm suntem aproape întotdeauna dezamăgiţi, pentru că cel de-al doilea simţ al mirosului o percepe într-un mod mai dezamăgitor’, spune Smith. ‘Gustul cafelei este afectat şi de faptul că 300 din cele 631 de substanţe care stau la baza aromei sale complexe sunt distruse de salivă, astfel că buchetul său se schimbă înainte ca noi să înghiţim’, a adăugat profesorul.

Obiecții?!?

Despre Alexandra Blaș

heavy smoker. coffee lover. big spender. all-time tourist wanna-be. a good friend. shower singer & bedroom dancer. whimper.

4 comentarii

  1. Cand aud de cercetatorii britanici mi se ridica parul in cap…In cazul asta ii cam dau dreptate(Na, ca am trait sa o fac si pe asta!). Mie, de exemplu, imi place mirosul benzinei (I know, I am weird) insa cu siguranta nu as fi incantata de gust – nu, nu am incercat :)))

  2. Asa cum sunt eu cu acetona :)))

  3. Principala cauza este vechimea cafelei si calitatea. Orice gram de robusta da un gust amar, chiar oribil. Orice zi trecuta peste o limita de 4 saptamani de la prajire face din cafea o bautura fada. Orice minut trecut peste cele 5 de la macinare sterge buchetul de arome. Cafelele de origine sau miscelele, proaspat prajite neaparat, sunt uneori dulci sau acide, fructate, ciocolatii etc. si pot fi chiar mai bune la gust decat ar putea mirosi. Cercetarile acestea sunt de obicei irelevante pt. se fac INTOTDEAUNA fara precizarea marcii/originii/tipului de cafea testata.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*