20 Apr 2018

Ce e poezia pentru tine?

Cine mai are timp să citească în secolul 21? Cine mai are răbdare să scrie? Poezia nu pare să mai aibă valoare, pare depășită. Oare mai ține poezia ritmul cu noua generație? Până să răspundeți voi, să vă povestesc.

În România, poezie se scrie mai mult decât roman. În fiecare an, sunt publicate peste 20 de volume de poezie și plachete de debut. Dintre toți poeții români, aproximativ 20% au sub 25 de ani. În același timp, Uniunea Scriitorilor din România numără în jur de 800 de poeți, dintre care aproximativ 300 sunt în București.

Prin urmare, poezia este, de fapt, mai prezentă decât oricând în viața secolului 21 – și în viața tinerei generații. Doar că, de data aceasta, poezia se ascunde sub diferite forme, până ajunge să se numească altfel și să nu mai fie recunoscută ca atare: muzică, graffiti, artă urbană și, în final, chiar stil  de viață.

Julius Meinl, brandul care inspiră poeții încă de la 1862 („Inspiring poets since 1862”), provoacă la redescoperirea și recunoașterea poeziei din viața secolului în care trăim.

În prima zi din luna octombrie, Julius Meinl tapetează Metroul bucureștean cu peste 260.000 de post-it-uri cu versuri, pe care oamenii le pot dezlipi și le pot lua cu ei, într-un gest menit să transforme o zi de muncă gri și aglomerată, într-una mai frumoasă.

metroul tapetat cu poezie

„Poezia n-a murit. Ea are noi forme și continuă să facă lumea mai frumoasă. Trebuie doar să ne oprim o secundă și să ne dăm seama de asta. Gestul Julius Meinl din metroul bucureștean se vrea un manifest al poeziei și poeților către marea masă. Suntem aici, suntem actuali, vă dorim atenția. Și mai mult ca sigur că viața dvs va fi mai frumoasă. Măcar pentru câteva secunde” – Radu Pilat, Managing Partner al agenției de Community Marketing Heist Industries.

Julius Meinl - conferinta de presa (11)

Poeții noştri foarte tineri, liceeni, scriu despre temele universale: dragoste, fiinţă, stele… şi lucrează cu simboluri. Poeții tineri sunt mai rebeli și mai slobozi la lexic, cu sex, sânge, cinism afișat, droguri. Ei sunt cei mai apropiați de temele lumii de azi. Apoi, la maturitate, fiecare poet bun își dezvoltă un imaginar propriu, în care totul este filtrat prin câte o obsesie fondatoare. Gândiţi-vă, de pildă, la Brumaru.” – criticul literar Daniel Cristea-Enache.

Julius Meinl, ambasador al culturii cafenelelor vieneze – unde, de-a lungul secolelor, artiștii s-au întâlnit să își împărtășească unii altora gândurile, ideile și dorințele, sau pur și simplu să citească sau să își compună capodoperele – și-a făcut o misiune din a spune oamenilor că poezia poate transforma societatea în care trăim într-o lume mai bună și mai frumoasă.

Și-acum, revenind la întrebarea din titlu, ce e poezia pentru tine?

Despre Alexandra Blaș

heavy smoker. coffee lover. big spender. all-time tourist wanna-be. a good friend. shower singer & bedroom dancer. whimper.

2 comentarii

  1. Laudabila initiativa si fecunda provocare!

    Dar am o nedumerire legata de mesajul din spatele prezentarii. De ce „sex, sange, cinism afisat, droguri”? Chiar credeti ca toti tinerii sunt tampiti sau subculturali?
    Sau, defapt, este o manipulare neurolingvistica subtila menita a directiona cultura catre subcultura de mahala pana la neantizarea ei?

  2. A murit poezia din mine ….
    Una e sa scrii poezie , alta e sa citesti . Se stie bine ca romanul e nascut poet . Poezia va dainui atat timp cat oamenii nu se vor robotiza , pentru ca are legatura cu sufletul . Exista un numar mult mai mare de oameni care scriu poezie dar sunt necunoscuti pentru ca o tin in sertar. Oamenii ar citi poezie dar viata grabita , tumultoasa , nu prea le da voie , de aceea sunt mai putin .
    Cred ca poezia e vocea sufletului.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*