20 Apr 2018

Cafenele de-a lungul timpului şi de-a latul pământului (II)

Revin cu topul celor mai celebre 15 cafenele din lume. Vă spuneam într-un articol anterior că în vremea marilor scriitori cafenele ţineau loc atât de ‘birouri’ cât şi de locuri de socializare. Astăzi aflăm de ce Cafe Braunerhof, Les Deux Magots, Dingo Bar sau Harry’s New York Bar se bucură de această titulatură.

Cafe Braunerhof

Asemeni Parisului, Viena este un oraş împânzit de cafenele ale căror praguri au fost trecute de mulţi scriitori, artişti sau intelectuali. Cafeneaua Braunerhof se găseşte în apropierea Palatului Habsburgic şi era, spun localnicii, locul preferat al scriitorului Thomas Bernhard’s, acolo unde a realizat cele mai importante lucrări ale sale după Al Doilea Război Mondial.

thomas in vienna braunerhof

Les Deux Magots

Ajuns un loc foarte populat de turişti, ‘Les Deux Magots’ este cunoscut ca fiind locul preferat al lui Hemingway din întregul Paris. De asemenea, şi ‘Germain – des- Pres’ era des vizitată de scriitori şi artişti precum Rimbaud, Simone de Beauvoir, Andre Gide, Jean Giraudoux, Jean Paul Sartre şi chiar Picasso. Cafeneaua este una dintre cele mai vechi din Paris. Între noi fie vorba, îmi pare că Hemingway nu mergea acolo pentru cafea…

jb_progress_hemingwy_les_deux_magots     Statues,_Les_Deux_Magots,_Paris

Dingo Bar

Acum restaurantul ’Auberge de Venise’, Dingo Bar a fost o altă cafenea din Montparnasse care s-a deschis în 1923 şi era foarte des vizitată de americani sau englezi expatriaţi, ca scriitoarea Djuna Barnes sau deţinătoarea unei edituri, Nancy Cunard. ‘Dingo Bar’ este şi cafeneaua în care Hemingway şi Fitzgerald s-au văzut pentru prima dată.

tumblr_m54kcbULi51r8b83ro1_500   dingo_bar

Harry’s New York Bar

Localizată în Paris, cafeneaua a fost numită după primul său manager, un scoţian (cum atlfel J ). A fost deschisă în 1911, iar misiunea lui Harry era să atragă acolo toţi expatriaţii; printre ei Sinclair Lewis, Humprey Bogart, Hemingway şi alţii. A, încă ceva: în această cafenea a fost născocită băutura care astăzi răspunde la numele de Bloody Mary. Nu trebuie să mă credeţi pe cuvânt, zice şi la wikipedia. 🙂

Harry-s-New-York-Bar     harrys-bar-10

 

Despre Alexandra Blaș

heavy smoker. coffee lover. big spender. all-time tourist wanna-be. a good friend. shower singer & bedroom dancer. whimper.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*