20 Apr 2018

Barmaniada 2016 a desemnat cei mai buni barista din țară

Barmaniada

Barmaniada a desemnat ieri câștigătorul titlului de Barista Anului 2016 în România. Cei mai buni profesioniști ai cafelei de specialitate s-au reunit într-o atmosferă plină de energie și entuziasm la Nomad Skybar, în cadrul primei etape a competiției Barmaniada, cel mai important eveniment anual din domeniul bartending-ului, aflată la cea de-a șaptea ediție.

Etapa de Barista a adus în fața publicului experți în domeniul cafelei, provocându-i să-și demonstreze talentul, cunoștințele, dar și spiritul creativ în alegerea și prepararea celor mai deosebite cafele.

Competiția a pus la încercare atât cunoștințele avansate ale culturii cafelei și acuratețea tehnicilor, cât și spiritul creativ al fiecărui concurent, în cadrul a două probe ce s-au desfășurat pe parcursul întregii zile. Concurenții au avut ocazia de a dezvălui tainele celor mai bune cafele, în funcție de caracteristicile specifice ale acestora, precum originea, modul de prăjire și râșnire, tehnica de preparare și complexitatea profilului de arome.

Aceștia au pus în valoare calitățile cafelelor alese, pregătind în fața juriului de specialitate 2 cafele la filtru (prin metodele de brew V60 și Aeropress) într-un interval de 8 minute și a 4 espresso, urmate de alte 4 preparate cu lapte, în 10 minute.

Primul loc al podiumului a fost ocupat de Andrei Szabo, care a impresionat membrii juriului prin calitatea tehnicilor folosite, fiind recompensat cu 400 Euro și cu o excursie la fabrica Nuova Simonelli. În prezent, Andrei este barista profesionist și lucrează la Bloom Coffee Shop în București. Andrei a dat dovadă de creativitate, alegând ingrediente inedite, pentru a completa gustul cafelei folosite în băuturi.

Al doilea premiu, în valoare de 200 Euro și o excursie la fabrica Nuova Simonelli, a fost acordat Lilianei Romenciu, barista profesionist la Origo Coffee Shop în București. În plus, Liliana a primit un premiu special pentru cel mai bună cafea pregătită la filtru, constând într-un training de brew oferit de Jeremy Challender, de la Prufrock Coffee.

Cel de-al treilea câștigător, recompensat prin excursia la fabrica Nuova Simonelli si premiul în valoare de 100 Euro, este Adrian Avasîlcăi, barista la Origo Coffee Shop, în București. Adrian s-a făcut remarcat prin calitățile speciale ale cafelei alese, juriul apreciind atenția acordată tuturor detaliilor.

Juriul competiției a fost alcătuit din profesioniști renumiți, care au evaluat din punct de vedere senzorial și tehnic preparatele concurenților. Juriul a reunit următorii membri:

  • Jeremy Challander – campion la UK Brewer’s Cup 2016, co-fondator Prufrock;
  • Michalis Dimitrakopoulos – campion la World Coffee in Good Spirits 2016;
  • Vlad Buda – barista profesionist, cu o experiență de peste 5 ani în domeniul cafelei de specialitate, partener Steam Coffee Shop;
  • Dan Ursan – barista profesionist și partener Steam Coffee Shop;
  • Alexandru Niculae – campion la World Coffee Roasting 2016;
  • Lavinia Toma – campioană la Brewer’s Cup România 2015, head barista Origo Coffee Shop;
  • Răzvan Ioan – barista profesionist, cu expertiză în prăjirea cafelei de specialitate, owner Pressco;
  • Vlad Udrea – barista profesionist, cu experiență în domeniul cafelei de specialitate, partener Victor Fresh To Go.
  • Marius Nica – desemnat în 2016 printre primii 10 cei mai buni degustători la World Cup Tasters.

Despre Alexandru Ion

Cred în puterea cafelei în orice situație, căci fără ea zilele mele n-ar mai fi la fel. Scriu pe malaezu.ro, sunt student la comunicare și un entuziast când vine vorba de filme.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*