20 Apr 2018

Patru tipuri de cititori pe care îi găsești în cafenele

tipuri de cititori

În orașele mici, e drept, rar ai șansa să vezi oameni citind în mijloacele de transport în comun sau în localurile publice. Însă în București dai de cititori la tot pasul. Și mă întreb de ce s-o plânge lumea că astăzi nu se mai citește! E drept, dacă facem un raport, numărul celor care se joacă sau dau scroll pe facebook este mai mare, însă nici cititorii nu sunt ceva ce observi rar.

Cu precădere, în cafenele, ai toate șansele să întâlnești cel puțin unul dintre aceste tipuri de cititori, dacă intri la o oră de vârf. Fără alte introduceri:

Cititorul de știri/bloguri. Probabil a optat pentru un espresso simplu, deoarece este întotdeauna foarte grăbit. Nu are timp să citească cărți, însă consumă știri sau bloguri. Cu ochii ațintiți pe ecran, consumă repede cafeaua, achita nota, și părăsește sala, grăbit spre el știe ce treburi importante.

Grupul de cititori. Nu ai să-i recunoști pentru că au nasul în cărți, ci pentru că și-au întins deja ultimele lecturi pe întreaga masa. Nu citesc, ci dezbat lecturi și fac recomandări. Posibil să comande sortimente diferite de cafele, în tandem cu preferințele literare. Nu se grăbesc, de parcă ar avea tot timpul din lume și se despart, aproape de fiecare dată, cu titluri noi în to be read list.

Cititorul concentrat. Tu îl poți observa în voie, însă foarte posibil ca el să nu te vadă. Este atât de captivat de carte pe care o citește încât te face să te dai peste cap doar ca să-i poți vedea titlul. Cafeaua s-a răcit de mult în cană, deoarece a uitat că a comandat-o. Posibil să pleci înaintea lui din local, căci el nu se va ridica de la masă dacă nu are nimic mai bun de făcut sau nu a terminat cartea.

Cititorul care folosește cartea drept paravan. Total opus cititorului concentrat, poate e mult spus că citește. Îl recunoști ușor. Citește, de obicei, cărți noi sau bestselleruri pe care deja le-ai văzut în mâinilile tuturor. Nu-și alege lecturi complicate, pentru că n-a venit în cafenea să consume pagini întregi, ci să-i observe pe cei din jur.

Tu ce fel de cititor ești?

Despre Andreea Chiuaru

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*