20 Apr 2018

Patru recomandări literare și cea mai potrivită cafea

recomandări literare și cafea

Nu știu cum sunt alți cititori, însă eu am neapărată nevoie de o cană cu o băutură fierbinte atunci când savurez o carte bună. Și cum nu sunt consumatoare de ceai, cafeaua rămâne prima (și, de fapt, singura) mea alegere. E drept, citesc și în absența ei, însă doar când sunt neapărat nevoită.

La fel cum orice om are o cafea care i se potrivește de minune și cărțile ar trebui să vină însoțite de o recomandare, trecută pe a doua pagină: a se consuma alături de o ceașcă de cafea la ibric, în intimitatea căminului sau a se servi într-o cafenea, la un cappuccino. Știu, visez mult, însă nu mă pot abține să nu vă fac patru recomandări literare și să vă spun care-s cafelele pe măsura lor.

Cafea la ibric și triologia Millenium de Stieg Larsson. Probabil cea mai cunoscută și îndrăgită rețetă de cafea, deoarece se prepară chiar și de acasă și nu necesită mare pricepere. De ce trilogia Millenium a lui Stieg Larsson? Pentru că, nu știu câți dintre cititori au observat, dar personajul principal, Michael Blomkvist, este mare amator de cafea la ibric, pe care o consumă chiar și la cele mai nepotrivite ore. De fiecare dată când merge în vizită sau are musafiri, Michael primește sau adresează deja banala întrebare: Would you like a coffee?

Espresso scurt și Soni de Andrei Ruse. O carte care parcă are darul de a te trage de mânecă și a face să deschizi bine ochii la lucrurile care te înconjoară. Da, știu, nu ți se poate întâmpla tocmai ție, dar dacă ai afla că mai ai doar câteva săptămâni de trăit? Ai fi mulțumit de felul în care ți-ai trăit viața, ai avea vreun regret sau planuri pe care le-ai amânat la nesfârșit? Merge cu un espresso scurt pentru că te zgâlție bine și te lasă cu multe întrebări la care va trebui să găsești un răspuns.

Capuccino și Eleanor & Park de Rainbow Rowell. O carte dulce, despre prima iubire, care te face cu siguranță să-ți amintești de vremea în care beai cafea și fumai pe ascuns, de teamă să nu te surprindă părinții, dar și despre prima fată (sau băiat) care ți-a furat primul sărut. Se citește repede, te face să zâmbești mult, dar finalul te lasă cu un gust amar. A se servi cu un capuccino cu multă spumă și extra zahăr.

Espresso cu lapte și Opere cumplite de Florin Piersic Jr. Cartea asta trebuie musai citită în metrou, ratb, cafenele, pentru că ai toate șansele să dai de personaje leite celor care se ascund printre pagini. Se citește repede, cam cât ai bea câteva cești de espresso cu lapte, și se lasă cu multe zâmbete. Cuvânt cheie: ironie. O realitate pe care o vedem zilnic, însă pe care ne-am săturat să o numim.

sursă foto

Despre Andreea Chiuaru

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*