20 Aug 2017

Citiți și beți cafea, beți cafea și citiți din nou.

Fără prea multe introduceri, poate țineți minte că-s de părere că, mă scuzați, cartea și cafeaua merg mână-n mână. Și dacă nu mă credeți pe cuvânt, poate vă conving cu un concurs.

Și facem așa: eu vă dau un pachet de cafea și o carte, voi îmi povestiți puțin despre ritualul personal de servire a cafelei. Merge? Aveți timp până vineri, 20 septembrie, să spunem ora 16:00.
IMG00820-20130917-0909
Și-acum vă povestesc eu puțin despre carte și cafea.

Avem, de la prietenii de la Contego Coffee, o cafea tare bună, proapăt prăjită, numai bună de râșnit la prima oră.
Vine din Ethiopia, Harrar și despre ea mai știm următoarele: din punct de vedere olfactiv, te duce cu gândul la un compot de afine, având o aciditate medie și nuanțe de fructe de pădure; mai avem mouthfeel plăcut și catifelat, iar ca after taste, nuanțe de vanilie și ciocolată.

Apoi, Editura Univers, de care veți mai citi pe la noi, vă oferă ‘Deliruri. Viaţa este cotidiană’, André Baillon

deliruri-viața-este-cotidiană‘Este recomandabil ca oricine să fie în relaţie cu unul sau doi psihiatri’. Acesta este îndemnul pe care îl oferă André Baillon în prefaţa colecţiei sale de povestiri. ‘Cuvintele’şi ‘Ève şi Kiki’ sunt cele două drame din Deliruri. Prima, o ‘dramă cerebrală’, prezintă menajul dificil şi dus spre absurd dintre un scriitor şi o pianistă; realitatea concurează serios ficţiunea, textul păstrând nu doar nume din viaţa personală a lui Baillon (Marie, Germaine – soţii ale acestuia), dar şi predispoziţii nevrotice şi stări delirante. Cea de-a doua este escapada a doi copii, abia finalul lămurindu-i subtitlul ‘dramă familială’. Cele treisprezece texte din Viaţa e cotidiană poartă fiecare, în mic, stilul şi amestectul autoficţional, specifice lui Baillon. Şi aici se începe cu o ‘Dramă’, cuprinzând o căsnicie, un copil, un buchet de trandafiri şi multe onomatopee, dar se continuă cu o prostituată aspirantă la călugărie, doi pictori împărţind acelaşi ghiveci cu flori şi ‘O dimineaţă la ziar’. Atent la oameni şi la metehnele lor, Baillon nu le evită nici animalele de companie, astfel că printre protagoniştii povestirilor sale se află şi Bella, un fox ‘insuportabil’, şi Puiu. Puiu, ‘oricât de ciudat ar părea’, e un motan, puţin şasiu, rămas mic pentru că, ‘sărăntoaca de maică-sa, aducându-l pe lume, nu găsise destulă pânză ca să-l îmbrace în pisoi mare’. Fie că vorbeşte despre el însuşi, despre oamenii oraşelor mari sau ai burgurilor de provincie, sau despre dezechilibrele şi animalele lor favorite, André Baillon are un stil curgător, condimentat cu ironie şi umor subtil de-a dreptul molipsitor.

Dacă v-am deschis apetitul pentru lectură, aruncați un ochi și pe alte titluri, aveți de unde alege.

So, cine ne împărtășește ritualul personal de servire a cafelei? 🙂

___

Later edit

random.org a decis, cartea și cafeaua merg la… Evergreen! Felicitări, la cât mai multe dimineți răcoroase de duminică, numa’ bune pentru cafea și lectură. Aștept un mail cu datele de contact la contact@blogdecafea.ro să rezolvăm cu partea de logistică. 😀

Despre Alexandra Blaș

heavy smoker. coffee lover. big spender. all-time tourist wanna-be. a good friend. shower singer & bedroom dancer. whimper.

14 comentarii

  1. Ah, cafeaua, nu putem exista fara ea. Pai… ma trezesc si ma deplasez aproape levitand pana in bucatarie. Pun ibricul cu apa pe foc, stiu deja masura. Clocoteste apa, dau drumul la radio. Pun 2 linguri de cafea si o dau de trei ori in foc. O trec printr-un jet scurt de apa rece. O las sa se aseze. Iau micul dejun, cand termin cafeaua e numai buna de baut. O savurez ascultand radioul, in pat sau pe balcon, depinde de ziua saptamanii si despre ce am de facut dupa.

  2. La mine ritualul de servire al cafelei depinde de cum mi-e ziua: dacă am mult timp la dispoziţie, folosesc metoda 1 (şi cea mai plăcută). Dacă nu, folosesc metoda 2 (mai mult din obligaţie decât din păcere). Iar metodele sunt următoarele:

    1. Pun apă la fiert, pun în ea două linguriţe de cafea şi două de zahăr şi o las acolo în timp ce merg rapid la baie să-mi fac tabietul de dimineaţă. Când mă întorc, cafeaua aproape fierbe. O las până când începe să se ridice nivelul cafelei în ibric, o opresc, pregătesc o cană generaosă în care pun încă două linguriţe de zahăr şi puţin lapte şi aştept să se aşeze cafeaua în ibric. După ce se întâmplă asta, o torn în cană şi o savurez în faţa laptopului. Îmi place cafeaua la ibric pentru că e concentrată aşa cum trebuie şi se păstrează aroma cafelei.

    2. Pun puţină apă la încălzit şi în timp ce se încălzeşte pun într-o cană două linguriţe de ness, 3 de zahăr şi puţin lapte. Opresc apa când e doar călduţă (ca să poată fi băubilă fără s-o răcesc) şi-o torn în cană. Apoi o dau ca pe un shot şi-mi încep ziua.

  3. Am vazut la un moment dat un tatuaj foarte fain, o cana de cafea cu textul „Death before decaff” 🙂
    Adica sunt un ahtiat dupa cafeaua buna.
    Ritualul: la 7 suna alarma, merg in bucatarie si pornesc espressorul, mai dorm 20 min pana se incalzeste.
    La 7:21 is in bucatarie, masor 14 gr de cafea boabe proaspat macinata (zilele astea savurez Kenya de la Contego), o pun in rasnita, o macin in portafiltru, o presez, extrag o cafea dubla (60 ml). Mirosul din bucatarie dupa macinare si extragere – priceless.
    Dupa ce bag 2 tigari, repet procedeul cu inca o dubla.
    Cand ajung acasa de la birou, operatiunea se repeta cu o dubla sau un ristretto, iar mai spre seara cu un capuccino, cu lapte proaspat frotat (spumat) tot la espressor 🙂

  4. Corectie, masor 14 gr de cafea proaspat prajita 🙂

  5. Momentele in care savurez licoarea fierbinte si amaruie sunt momentele in care privesc cu adevarat lumea si lucrurile aparent banale imi apar pline de sens si de frumos, momentele in care imi acord timpul necesar pentru a intelege spusele din privirea persoanei din fata mea, momentele in care imi permit sa visez. Cafeaua ma linisteste – cine nu s-ar simti senin intr-o zi inceputa cu o cana de cafea calda in mana… Micul meu ritual de servire a cafelei, in care simturile, mintea si inima sunt deschise ma ajuta sa nu pierd definitiv contactul cu lucrurile esentiale, pe care, grabiti catre nicaieri, cu totii tindem sa le scapam din vedere pe parcurs. Acesta este ritualul meu, nu atat unul fizic, cat unul spiritual, fara de care m-as schimba cu siguranta intr-un om uratit de cotidian si mediocritate.

  6. Nu mi-am pierdut entuziasmul cu care deschid pentru prima oara o punga de cafea dimineata.
    O deschid usor ca sa ii simt mirosul cum imi innebuneste simturile, sunt nerabdator sa scot v60-ul si sa incalzesc apa, sa imi ud filtru, iubesc sa caut macinatura perfecta. Simt cum mirosul ei mi se impregneaza in creier, imi pregatesc cantarul, usor imi pun cele 18 grame de cafea proaspat macinata in filtru, imi iau kettle-ul si incep sa torn gentil, vad cum infloreste (bloom), apoi continui sa adaug apa usor. Folosesc 3 stagii de turnare (bloom, 1st pour, 2nd pour), torn central, counter-clockwise, 110 ml, ma opresc pentru 3 secunde, continui sa torn si ridic usor nivelul, sa disipez grind-ul pentru o extractie egala, incerc sa scot dulceata cafelei la suprafata, sa scot in evidenta aromele colorate.
    Continui sa „pictez” in v60-ul meu alb, il am de doi ani, ma opresc la 180 ml pentru inca 2-3 sec, apoi mai ridic nivelul usor, simt cum se apropie de sfarsit, as vrea sa mai fac inca 5 cafele, sa gasesc aceeasi bucurie in tot ce fac, bucuria unei cafele noi si bucuria de a savura acel v60, abordat cu multa atentie si pasiune.
    252 ml turnati, astept sa cada si ultimile picaturi si opresc timer-ul. 2:23.

  7. De cand ma stiu cafeaua o fac intotdeauna la fel…pun apa in ibric, o las sa fiarba, apoi pun cafea cat sa miroase in toata casa si sa fie tare, ca sa imi dea un bust de energie pentru acea zi. Doar ritualul meu de servire s-a schimbat…cat am stat in camin, cafeaua o serveam pe balconul caminului, in timp ce ma gandeam cu ce sa ma imbrac pentru acea zi. De cand m-am mutat, s-a schimbat totul… dimineata imi place sa savurez cafeaua singura, in timpul saptamanii, in timp ce citesc o carte clasica…jane austen merge cel mai bine, iar in weekend veselia debordanta a colegilor mei de apartament, merge ca unsa cu o cafea buna!

  8. In fiecare dimineata imi prepar cafeaua la ibric si adaug lapte, cacao si frisca. Cel mai frumos e cand e toata familia acasa si ne bem cafeaua impreuna, in curte, timp in care stabilim ce facem in decursul zilei.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*