20 Apr 2018

Asta se-ntâmplă când cercetătorii… cercetează :)

Am vorbit în nenumărate rânduri despre efectele cafelei asupra organismului, dar nu credeam să vină ziua în care vă voi spune că, pay attention, cafeaua de dimineață reduce riscul de sinucidere. Nu-mi săriți în cap, n-am avut eu cine știe ce revelații. Vorbim, bineînțeles, despre cercetătorii de la Universitatea Harvard din Boston.

suicideO echipă de cercetători de la şcoala de sănătate publică de la Universitatea Harvard a analizat datele a circa 200.000 de adulţi (trei sferturi fiind femei), observaţi de-a lungul mai multor ani. Au fost analizaţi mai mulţi parametri, printre care fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, indicele de masă corporală, starea civilă, date socio-demografice, tratamente medicale, pentru depistarea cât mai obiectiv posibil a relaţiei între cafea şi sinucidere. Trecerea la actul fatal a fost consemnată în cazul a 0,1% din persoanele luate în considerare.

Principala concluzie a fost că, la persoanele care consumă cel puţin două-trei cafele pe zi, riscul de sinucidere scade semnificativ faţă de cele care nu consumă aproape deloc. Nu s-a stabilit nicio relaţie însă cu consumul de cafea decafeinizată.

Autorii studiului spun că explicaţia ar fi creşterea nivelurilor de dopamină şi de serotonină din creier sub acţiunea cafeinei, cu efect protector împotriva depresiei şi, implicit, a riscului de sinucidere.

sursă și sursă foto

Despre Alexandra Blaș

heavy smoker. coffee lover. big spender. all-time tourist wanna-be. a good friend. shower singer & bedroom dancer. whimper.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*