27 Mai 2018

French Press pentru o cafea bună

Privind în urmă, realizez că mi-au trecut pe lângă urechi foarte multe lucruri interesate despre cafea. Mă gândesc des că altfel ar fi stat lucrurile acum dacă n-aș fi fost atât de ignorantă până de curând. 🙂 Drept urmare, îmi vine greu să-mi amintesc diverse, dar mă îndrept eu cumva.

Am ajuns de dimineață la birou și, în timp ce-mi sorbeam liniștită și cu soarele-n ochi cafeaua (la filtru), încercam să-mi aduc aminte unde și când am băut eu cea mai bună cafea făcută-n casă. Abia la a doua cană mi-am dat seama: se făcea că eram la Amsterdam, în august 2009, trezită cu forța după o noapte lungă și o petrecere de bun-venit și mai și. ‘- Hai, îmbracă-te, mergem la cumpărături’, îmi striga unchiu’ deja înviorat. ‘De ce?’, mă întrebam în adâncul sufletului. Ca și când mi-ar fi citit gândurile, completează: ‘Mergem să luăm cafea și fructe proaspete.’ Oh, well…

La magazinul din colț am găsit raiul: săculeți cu cafea proaspătă sau abia prăjită de zeci de feluri. Nu insistați pe detalii, m-am scuzat la începutul articolului. 🙂 Nu văzusem niciodată până atunci atâtea neamuri de cafele la un loc; unde mai pui că domnul de se îngrijea de prăvălie m-a lăsat să ronțăi la boabe preț de vreo 10 minute, cât am stat la rând. Unchiu-miu și a lui mândră erau de-ai casei, iar eu eram, pe vremea și la ora aia, prea puțin interesată să stau la povești; drept urmare, am interacționat foarte puțin, spre deloc. Acum îmi pare rău.

598729-10151480089432789-190307972-n
Îmi amintesc că am grăbit pasul înapoi spre casă, extrem de grijulie cu punguța de cafea proaspăt măcinată, dozată fix pentru 3 persoane. Când am văzut french-press-ul, în inima de iubitoare de cafea la ibric s-a rupt ceva. Da’ mi-am zis că ‘asta o fi moda la Amsterdam’ și m-am conformat rapid. Recunosc că mi-a fost greu să înțeleg de ce preferau să muncească mai mult la prepararea ei (încălzește apa, încălzește french press, aruncă apa din el, pune cafeaua, pune jumătate din apă, amestecă bine – nu cu metal pentru că 1. se zgârie cana și 2. se poate răci amestecul, pune restul apei, las-o 5 minute la infuzat, apasă filtrul, pune cafeaua cât mai repede în căni), dar am înțeles repede că e o metodă bună de relaxare și că numa’ noi suntem mereu pe fugă și niciodată dispuși să acordăm timp micilor plăceri ale vieții.

A fost prima dată când am refuzat să pun lapte în cafea și tot prima dată când mi-aș fi dorit să nu se termine. E lesne de înțeles că, odată reîntoarsă în țară am revenit la haos și la obiceiurile de cafea la ibric / filtru (la birou), dar promit să mă ‘îndrept’. Astfel, o să vă rog pe voi, cei care sunteți amatori de french-press, să mă ajutați să-mi achiziționez unul. Și-o rășnită cu aspect un foarte modern. Până atunci, rămân la ibricul meu de alamă.

Despre Alexandra Blaș

heavy smoker. coffee lover. big spender. all-time tourist wanna-be. a good friend. shower singer & bedroom dancer. whimper.

3 comentarii

  1. Si eu descoperit cafeaua facuta la french press in Uganda; la inceput am fost reticient dar m-am obisnuit la cat de buna era. Si tocmai ce mi-am cumparat unul din Africa de Sud, micut si foarte fain si ieftin dar s-a spart in bagajul de cala.
    Asa ca va trebuie sa caut altul de cumparat..

  2. Cunoaste cineva vreo cafenea in Bucuresti unde se poate bea o cafea buna la french press?

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*