27 Mai 2018

Cafeaua Maragogype, supranumită și Elefant

Într-un articol anterior, s-a deschis subiectul despre cele 4 tipuri de cafea cultivate și utilizate în scopuri industriale, și anume: arabica, robusta, liberica şi maragogype. Dacă despre primele 3 poate ați mai auzit sau mai aveți câteva cunoștințe, cred că cel de-al patrulea tip de cafea nu vă este la fel de cunoscut. Așa că mi-am făcut curaj și am zis să continui acel articol, povestindu-vă despre aceste 4 tipuri de cafea dintre cele aproximativ 80 de soiuri existente.

Voi începe prin a vă povesti despre cafeaua Maragogype, acest soi de cafea fiind unul hibrid, ce păstrează calitățile a două soiuri mai cunoscute. De la cafeaua Arabica a păstrat aroma deosebită, iar de la cafeaua Robusta a păstrat tăria acesteia.

robusta-and-arabica-bean

                                                               Sursă foto: cafegiicupedigree.wordpress.com

Ce o deosebește pe aceasta de celelalte soiuri este mărimea deoarece este de două ori mai mare decât boabele celor două tipuri de cafea din care a apărut, dar și faptul că este un soi aflat pe cale de dispariție, transformând-o astfel într-un soi unic. Cafeaua Maragogype se cultivă foarte greu și tocmai de aceea fermierii aleg să înlocuiască acest tip de cultură la sfârșitul perioadei de viață cu cele două soiuri din care se trage, Arabica sau Robusta, care nu necesită o atenție la fel de mare.

marago-difference2

                                                                           Sursă foto: bluetribecoffee.com

Numele acestui soi de cafea provine de la orașul cu același nume din Brazilia, în apropierea căruia a fost descoperită pentru prima dată în 1876 și se pare că este cafeaua cu cele mai mari boabe din lume. Datorită acestei mărimi diferite de toate celelalte boabe de cafea, a fost supranumită și cafeaua Elefant. Încă există discuții legate de apariția acestui soi de cafea, neștiindu-se dacă acesta a crescut spontan sau dacă prima plantă a apărut pe o plantație uitată, unde au fost înainte cultivate soiurile de cafea Robusta sau Arabica, din încrucișarea acestora apărând tipul de cafea Maragogype.

Cafeaua Maragogype este cultivată în Guatemala și este cunoscută pentru nivelul scăzut de cafeină, dar si pentru aroma ei deosebită, acest lucru datorându-se faptului că are nevoie de o prăjire diferită de celalalte tipuri de cafea, din cauza mărimii boabelor.

În speranța că v-am stârnit curiozitatea de a încerca acest soi de cafea, vă mai spun că este foarte cunoscută în țări precum Belgia și Germania și devine din ce în ce mai populară în țara noastră, printre cunoscătorii acestui domeniu datorită aromei oarecum asemănătoare cafelei Kopi Luwak, diferența dintre cele două fiind… prețul.

Despre Alexandra Duica

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*